Yliaktiivinen rakko – miten usein käyt vessassa?

Yliaktiivinen rakko on varsin yleinen vaiva, eikä sen syytä ole aina helppo selvittää.

Koetko usein virtsaamispakkoa, käytkö usein vessassa tai karkaako virtsaa ennen kuin ehdit vessaan? Sinulla saattaa olla yliaktiivinen rakko, vaikka sinulla ei olisi kaikkia näitä oireita.

Hankalin yliaktiivisen rakon oire on voimakas virtsaamispakko. Tällöin tulee äkillinen ja voimakas tarve tyhjentää rakko. Voimakas virtsaamispakko ei välttämättä tarkoita sitä, että virtsaa ei pysty pidättämään. Noin kolmasosalla yliaktiiviseen rakkoon liittyy virtsankarkailua, ja ongelma jaetaan siksi kahteen kategoriaan: yliaktiivinen rakko ja siihen liittyvä virtsankarkailu ja yliaktiivinen rakko ilman virtsankarkailua.

Yliaktiivinen rakko ja siihen liittyvä virtsankarkailu

Yliaktiivinen rakko ja siihen liittyvä virtsankarkailu aiheuttaa usein voimakasta, äkillistä ja hallitsematonta virtsaamistarvetta, minkä vuoksi vessaan täytyy päästä nopeasti. Hermosto lähettää signaaleja virtsaamistarpeesta, vaikka rakko ei ole täynnä. Jos et pysty pidättelemään virtsaa tai jos virtsaa karkailee muutama tippa matkalla vessaan, voi se johtua siitä, että aivot käskevät virtsaa pidättelevää lihasta rentoutumaan. Virtsankarkailu voi johtua myös siitä, että paine virtsarakossa on suurempi kuin virtsaputken vastus.

 

Yliaktiivinen rakko ilman virtsankarkailua

Yliaktiiviseen rakkoon ilman virtsankarkailua liittyy voimakasta virtsaamistarvetta ja pakottavaa tarvetta tyhjentää rakko, mutta virtsaa pystyy pidättelemään vessaan asti. Yliaktiivisuus voi johtua mm. eturauhasvaivoista.

 

Yleinen vaiva

Noin 17 prosentilla yli 40-vuotiaista on yliaktiivinen rakko. Vaiva on yhtä yleinen miehillä ja naisilla. Rakko-ongelmat yleistyvät iän myötä, mutta ne eivät ole luonnollinen osa vanhenemista. Siksi virtsaamisongelmiin kannattaa aina hakea apua

Mikä aiheuttaa rakon yliaktiivisuuden?

Rakon yliaktiivisuusoireiden syy ei aina ole tiedossa, mutta siihen vaikuttavat monet tekijät. Vessassa käynti vähän väliä tai ”varmuuden vuoksi” voi vaikuttaa haitallisesti virtsarakon toimintaan. Virtsarakko tottuu tähän huonoon tapaan ja pienenee jatkuvan tyhjentämisen seurauksena. Lopulta virtsarakko pienenee niin paljon, että vessassa joutuu käymään usein. Myös hyvin runsas juominen totuttaa rakon usein tapahtuvaan tyhjentämiseen.

Syynä rakon yliaktiivisuuteen voi olla myös aivojen ja virtsarakon välisen hermostollisen säätelyn häiriö, jolloin rakko supistuu useammin kuin sen pitäisi riippumatta siitä, paljonko rakossa on virtsaa. Rakko ei pysty rentoutumaan vaan muuttuu yliaktiiviseksi, minkä vuoksi se saattaa lähettää signaaleja virtsaamistarpeesta, vaikka olisit juuri käynyt vessassa. Tämän vuoksi vessassa on käytävä vähän väliä.

Koska rakon yliaktiivisuuden syyt vaihtelevat (useimmiten yliaktiivisen rakon syytä ei voida määrittää) ja vaivan kulku on yksilöllistä, on tärkeää tehdä kattava ja perusteellinen tutkimus. Vain siten voit saada oikeaa hoitoa.

Syitä rakon yliaktiivisuuteen

Eräässä tutkimuksessa seuraavien syiden todettiin voivan aiheuttaa rakon yliaktiivisuutta:

  • häiriöt aivojen ja virtsarakon välisissä signaaleissa

  • muutokset rakon lihaksissa

  • psykologiset tekijät

  • tapa käydä vessassa usein

  • ikämuutokset rakon kudoksissa

  • rakon heikentynyt kimmoisuus säde- tai solunsalpaajahoidon jälkeen

  • hermostolliset sairaudet, esimerkiksi MS-tauti

  • ikääntymisestä johtuvat keskushermoston muutokset

  • eturauhassairaudet, esimerkiksi suurentunut eturauhanen.

Tyhjenemisongelmat – kun rakko ei tyhjene kokonaan

Tyhjenemisongelmat – kun rakko ei tyhjene kokonaan

Tyhjenemisongelmat – kun rakko ei tyhjene kokonaan Joillakin on vaikeuksia tyhjentää rakko kokonaan tai osittain. Kyse voi olla siitä, että virtsarakon ja sulkijalihaksen välillä on yhteyshäiriö. Rakon tyhjenemishäiriössä rakko ei tyhjene kerralla kokonaan. Miehillä...

read more
Eroon jälkitiputtelusta

Eroon jälkitiputtelusta

Eroon jälkitiputtelustaMonilla miehillä on pidättelyvaikeuksia WC-käynnin jälkeen. Tämä voi johtua mm. eturauhasvaivoista. Jälkitiputtelulla tarkoitetaan WC:ssä käynnin jälkeen tapahtuvaa vähäistä virtsan valumista virtsaputkesta, koska virtsaa jää virtsaputkeen...

read more