USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Mitkä ovat yliaktiivisen virtsarakon oireet?

Yleisin oire on voimakas ja yllättävä virtsaamistarve, jota ei voi tukahduttaa ja johon saattaa liittyä myös virtsankarkailua. Monet kokevat lisäksi tihentynyttä virtsaamistarvetta, myös öisin¹. Keskustele lääkärin kanssa, mikäli virtsaamiseen liittyy kipua tai pelkoa.

Kuinka usein on normaalia käydä vessassa?

Normaali virtsaamistarve vaihtelee. Jos virtsaaminen huolestuttaa sinua tai vaikuttaa päivittäisiin toimiisi tai nukkumiseen, asiasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

Käyn usein pissalla öisin, miksi?

Öisiin vessakäynteihin on useita harmittomia syitä, kuten runsas juominen iltaisin tai nesteen eritykseen vaikuttavien juomien (kahvi, tee, alkoholi) nauttiminen. Lääkäri tutkii sinut ja kertoo, mitä ongelman helpottamiseksi voidaan mahdollisesti tehdä.

Minulla ilmenee joskus virtsankarkailua. Mitä voin tehdä?

Vahinkojen välttämiseksi voi tehdä paljon. Tietyt juomat ja ruuat voivat ärsyttää virtsarakkoa, joten tällaisten juomien ja ruokien vähentäminen voi auttaa². Keskustele kokemistasi vahingoista lääkärin kanssa.

Onko yliaktiiviselle virtsarakolle yhtä tiettyä syytä?

Ei, yliaktiiviselle virtsarakolle ei ole yhtä syytä. Yliaktiivinen virtsarakko voi olla neurogeeninen, jolloin sen taustalla on neurogeeninen sairaus, myogeeninen, jolloin syynä on tukkeuma (yleensä hyvälaatuinen eturauhasen liikakasvu), tulehduksellinen, jolloin syynä on sädehoito, tai idiopaattinen, jolloin mitään tiettyä syytä ei pystytä selvittämään³.

Onko olemassa erilaisia virtsankarkailun tyyppejä?
  • Pakkoinkontinenssissa virtsan karkaaminen johtuu pakonomaisesta virtsaamistarpeesta, jota ei voi tukahduttaa4.
  • Ponnistusinkontinenssissa virtsan karkaamisen aiheuttaa fyysinen rasitus, kuten urheilu, tai ponnistus, esimerkiksi aivastaminen tai yskäisy4.
  • Sekainkontinenssi on pakko- ja ponnistusinkontinenssin yhdistelmä4.
  • Ylivuotoinkontinenssissa pieniä määriä virtsaa karkaa hallitsemattomasti liian täydestä virtsarakosta4.
  • Toiminnallisessa inkontinenssissa virtsan karkaaminen johtuu fyysisen (esim. ortopedisen, neurologisen) ja/tai henkisen vamman aiheuttamasta kyvyttömyydestä ehtiä vessaan ajoissa4.
Kuuluvatko virtsarakon ongelmat ikääntymiseen?

Eivät. Yliaktiivisen virtsarakon oireita voi ilmetä kaikenikäisillä, mutta oireet yleistyvät iän myötä5. Jos tunnet usein pakottavaa tarvetta virtsata, käyt usein vessassa ja sinulla on satunnaista virtsankarkailua, sinulla saattaa olla virtsarakon ongelma. Keskustele lääkärin kanssa saadaksesi neuvoja ja mahdollista hoitoa.

Onko yliaktiivinen virtsarakko naistentauti?

Ei, yliaktiivinen virtsarakko koskee sekä miehiä että naisia5.

Voidaanko yliaktiivista virtsarakkoa hoitaa?

Kyllä. Yliaktiivinen virtsarakko oireita voidaan hoitaa, eikä niitä tarvitse hyväksyä. Yliaktiivisen virtsarakon oireita voidaan onnistuneesti hoitaa rakkoharjoituksilla, vahvistamalla lantionpohjan lihaksia ja tarvittaessa lääkityksellä6.

Minua hävettää keskustella lääkärin kanssa. Mitä minun pitäisi tehdä?

On tärkeä muistaa, että yliaktiivinen virtsarakko on sairaus, jossa virtsarakko supistelee hallitsemattomasti. Se ei ole sinun vikasi, eikä sinun tarvitse elää sen kanssa. Yliaktiivinen virtsarakko on hoidettavissa, joten tartu toimeen ja keskustele asiasta lääkärin kanssa.

Mitä ovat rakkoharjoitukset?

Niihin kuuluu vessakäynnin viivyttäminen, kun tunnet tarvetta virtsata. Ensin viive on lyhyt, mutta vähitellen pidätysväliä pidennetään, jolloin virtsarakko saadaan jälleen hallintaan. Erillisestä esitteestä saat lisätietoja rakkoharjoituksista ja lantionpohjan lihasten treenaamisesta. Avaa esite napsauttamalla TÄSTÄ.

  1. Abrams P, Cardozo L, Fall M, et al. The Standardisation of Terminology of Lower Urinary Tract Function: Report from the Standardisation Sub-comittee of the International Continence Society. Neurourol Urodyn. 2002;21:167-178.
  2. Chapple C, et al. EAU patient information on overactive bladder. Available at: https://patients.uroweb.org/wp-content/uploads/2022/02/PI_Overactive-Bladder_2022_FINAL.pdf Last revised 07.2021. Visited 18.11.2022
  3. Chu Chu FM and Dmochowski R. Pathophysiology of Overactive Bladder. Am J Med. 2006;199(3A):3S-8S
  4. D’Ancona CD, Haylen BT, Oelke M, etal. An International Continence Society (ICS) Report on the Terminology for Adult Male Lower Urinary Tract and Pelvic Floor Symptoms and Dysfunction. Neurourol Urodyn. 2019;1-45
  5. Milson I, et al. How widespread are the symptoms of an overactive bladder and how are they managed? A population-based prevalence study. BJU Int. 2001;87(9):760-766
  6. EAU Guidelines on Management of Non-Neurogenic Female Lower Urinary Tract Symptoms (LUTS), 2022. https://uroweb.org/guidelines/non-neurogenic-female-luts [Accessed June 22]