330 000 suomalaisella on yliaktiivinen rakko – oletko yksi heistä?

Virtsarakko on tärkeä elin, jota monet meistä eivät yleensä ajattele – ennen kuin se aiheuttaa ongelmia.

Monet luulevat, että inkontinenssi ja virtsatieongelmat ovat vain naisten vaiva. Näin ei kuitenkaan ole. Vaivoja esiintyy sekä miehillä että naisilla. Naisilla rakkovaivoja esiintyy eniten 40 vuotta täyttäneillä ja miehillä 70 vuotta täyttäneillä. Joka seitsemännellä miehellä/naisella yli 40-vuotiaista suomalaisista on yliaktiivinen rakko (noin 17 %). Tämä tarkoittaa noin 330 000 henkilöä. Et siis ole vaivasi kanssa yksin.

Virtsarakkovaivoja ja -oireita on monenlaisia. Tähän on kerätty tietoa yleisimmistä. Virtsaamisongelmien oireita ovat tiheä WC:ssä käyminen, pidätysongelmat ja rakon tyhjentämisvaikeudet. Seurauksena on usein virtsankarkailun pelko, mikä on jo itsessään hermoja raastavaa.

Jos haluat apua rakkovaivoihin, on ensin varattava aika lääkärin vastaanotolle. Jos mainitset asian vain ohimennen muun käynnin yhteydessä, se voi jäädä huomiotta. Muista, että tieto on valtaa. Mitä enemmän tiedät saatavilla olevista hoidoista, sitä helpompaa sinun on keskustella niistä lääkärin kanssa.

On lääkärin vastuulla määrittää, mikä on rakkovaivan paras hoitotapa. Jatkohoitoa varten voidaan antaa lähete erikoislääkärille, esimerkiksi urologille.

 

Haluatko lisätietoa?

Haluatko tietää lisää virtsarakon harjoittamisesta? Virtsarakon ja lantionpohjan lihasten harjoittamista koskevaan esitteeseen on kerätty helposti ymmärrettävää tietoa erilaisista virtsankarkailuongelmista. Esitteessä on tietoa lihasharjoituksista ja virtsarakon harjoittamisesta sekä siitä, miksi lantiopohjan lihasten harjoittaminen on tärkeää. Selkeät kuvat täydentävät tekstejä.

Yliaktiivinen rakko – miten usein käyt vessassa?

Yliaktiivinen rakko – miten usein käyt vessassa?

Yliaktiivinen rakko – miten usein käyt vessassa? Yliaktiivinen rakko on varsin yleinen vaiva, eikä sen syytä ole aina helppo selvittää. Koetko usein virtsaamispakkoa, käytkö usein vessassa tai karkaako virtsaa ennen kuin ehdit vessaan? Sinulla saattaa olla...

read more
Tyhjenemisongelmat – kun rakko ei tyhjene kokonaan

Tyhjenemisongelmat – kun rakko ei tyhjene kokonaan

Tyhjenemisongelmat – kun rakko ei tyhjene kokonaan Joillakin on vaikeuksia tyhjentää rakko kokonaan tai osittain. Kyse voi olla siitä, että virtsarakon ja sulkijalihaksen välillä on yhteyshäiriö. Rakon tyhjenemishäiriössä rakko ei tyhjene kerralla kokonaan. Miehillä...

read more
Eroon jälkitiputtelusta

Eroon jälkitiputtelusta

Eroon jälkitiputtelustaMonilla miehillä on pidättelyvaikeuksia WC-käynnin jälkeen. Tämä voi johtua mm. eturauhasvaivoista. Jälkitiputtelulla tarkoitetaan WC:ssä käynnin jälkeen tapahtuvaa vähäistä virtsan valumista virtsaputkesta, koska virtsaa jää virtsaputkeen...

read more