330 000 suomalaisella on yliaktiivinen rakko – oletko yksi heistä?

Virtsarakko on tärkeä elin, jota monet meistä eivät yleensä ajattele – ennen kuin se aiheuttaa ongelmia.

Monet luulevat, että inkontinenssi ja virtsatieongelmat ovat vain naisten vaiva. Näin ei kuitenkaan ole. Vaivoja esiintyy sekä miehillä että naisilla. Naisilla rakkovaivoja esiintyy eniten 40 vuotta täyttäneillä ja miehillä 70 vuotta täyttäneillä. Joka seitsemännellä miehellä/naisella yli 40-vuotiaista suomalaisista on yliaktiivinen rakko (17 %). Tämä tarkoittaa noin 330 000 henkilöä. Et siis ole vaivasi kanssa yksin.

Virtsarakkovaivoja ja -oireita on monenlaisia. Tähän on kerätty tietoa yleisimmistä. Virtsaamisongelmien oireita ovat tiheä WC:ssä käyminen, pidätysongelmat ja rakon tyhjentämisvaikeudet. Seurauksena on usein virtsankarkailun pelko, mikä on jo itsessään hermoja raastavaa.

Ota yhteyttä lääkäriin, jos sinulla on rakko-oireita

Jos haluat apua rakkovaivoihin, on ensin varattava aika lääkärin vastaanotolle. Jos mainitset asian vain ohimennen muun käynnin yhteydessä, se voi jäädä huomiotta. Muista, että tieto on valtaa. Mitä enemmän tiedät saatavilla olevista hoidoista, sitä helpompaa sinun on keskustella niistä lääkärin kanssa.

On lääkärin vastuulla määrittää, mikä on rakkovaivan paras hoitotapa. Jatkohoitoa varten voidaan antaa lähete erikoislääkärille, esimerkiksi urologille.

Haluatko lisätietoa?

Haluatko tietää lisää virtsarakon harjoittamisesta? Virtsarakon ja lantionpohjan lihasten harjoittamista koskevaan esitteeseen on kerätty helposti ymmärrettävää tietoa erilaisista virtsankarkailuongelmista. Esitteessä on tietoa lihasharjoituksista ja virtsarakon harjoittamisesta sekä siitä, miksi lantiopohjan lihasten harjoittaminen on tärkeää. Selkeät kuvat täydentävät tekstejä.

URO_2021_0105_FI 09.2021

Ota yhteyttä lääkäriin