Tyhjenemisongelmat – kun rakko ei tyhjene kokonaan

Joillakin on vaikeuksia tyhjentää rakko kokonaan tai osittain. Kyse voi olla siitä, että virtsarakon ja sulkijalihaksen välillä on yhteyshäiriö.

Rakon tyhjenemishäiriössä rakko ei tyhjene kerralla kokonaan. Miehillä yleisin syy ongelmaan on eturauhasen liikakasvu, joka lisää virtsaputken virtausvastusta.

Toinen mahdollinen aiheuttaja on selkäytimen sairaus, jossa sulkijalihas supistuu samalla kun virtsarakko eikä salli virtsan ulosvirtausta tavallisesti. Myös vauriot virtsarakon seinämässä tai sitä ympäröivissä hermoissa voivat aiheuttaa tyhjenemisongelmia.

Virtsateiden toiminta

Virtsarakon tehtävä on varastoida virtsaa ja tyhjentyä täytyttyään. Rakon seinämä on joustava ja venyy rakon täyttyessä munuaisista tulevalla virtsalla. Virtsarakon ja virtsaputken yhtymäkohdassa on kaksi lihasta, sisempi ja ulompi lihas. Nämä lihakset ympäröivät virtsaputkea. Ulompi sulkijalihas on tahdonalainen, sisempi sen sijaan toimii tahdosta riippumatta.

Kun virtsarakko on sopivan täynnä eli sisältää 2,5–5 dl virtsaa, aivoihin lähtee signaali, että on tyhjennyksen aika, ja tulee tarve virtsata. Normaalisti virtsaa pystyy pidättelemään WC:hen asti.

Kun on aika virtsata, aivot lähettävät signaalin virtsarakkoon, joka supistuu. Ulompi sulkijalihas rentoutuu mahdollistaen virtsaamisen. Virtsauksen jälkeen virtsaputki sulkeutuu.

Mikä on eturauhanen?

Eturauhanen (prostata) on pienen kastanjan muotoinen ja kokoinen rauhanen. Virtsaputki kulkee aivan virtsarakon alapuolella sijaitsevan eturauhasen läpi. Suurentunut eturauhanen lisää painetta virtsaputkessa ja voi aiheuttaa täten tyhjenemisongelmia.

Mene lääkäriin

Tilanteeseen ei pidä tyytyä, sillä rakkovaivoihin on saatavilla apua. Vaivat eivät kuitenkaan poistu itsestään, vaan niitä on hoidettava aktiivisesti. Ota yhteys lääkäriin ja varaa aika vastaanotolle, jotta hoito voidaan aloittaa mahdollisimman pian. Mieluummin tänään kuin huomenna.

Yliaktiivinen rakko – miten usein käyt vessassa?

Yliaktiivinen rakko – miten usein käyt vessassa?

Yliaktiivinen rakko – miten usein käyt vessassa? Yliaktiivinen rakko on varsin yleinen vaiva, eikä sen syytä ole aina helppo selvittää. Koetko usein virtsaamispakkoa, käytkö usein vessassa tai karkaako virtsaa ennen kuin ehdit vessaan? Sinulla saattaa olla...

read more
Eroon jälkitiputtelusta

Eroon jälkitiputtelusta

Eroon jälkitiputtelustaMonilla miehillä on pidättelyvaikeuksia WC-käynnin jälkeen. Tämä voi johtua mm. eturauhasvaivoista. Jälkitiputtelulla tarkoitetaan WC:ssä käynnin jälkeen tapahtuvaa vähäistä virtsan valumista virtsaputkesta, koska virtsaa jää virtsaputkeen...

read more